· 

Waarom een flinke portie egoïsme goed voor je is.

Ik denk dat bijna iedereen wel eens in een groep heeft gezeten en de vraag gesteld kreeg wat voor een cijfer je jezelf geeft. Dat soort momenten zijn altijd een beetje spannend en ingewikkeld, omdat je nooit weet wat het goede antwoord is. Het is slecht om jezelf heel laag te geven, maar het is ook weer niet goed als je jezelf een heel goed cijfer geeft. Dit komt omdat je dan al snel als egoïstisch afgeschreven wordt. En dat terwijl jezelf mooi / aardig / leuk vinden natuurlijk een heel goed iets is. Ik vind dan ook dat een flinke portie egoïsme goed voor je en ik ga je in dit artikel uitleggen waarom.

 

Een goed gevolg van egoïsme is dat het je minder uitmaakt wat anderen van je denken. Dankzij je ego weet je van jezelf dat het niets uitmaakt wat anderen van je denken, jij weet namelijk beter dan zij en jij weet dat je wel knap / getalenteerd / geweldig bent. Daar heb je niet meer de bevestiging van anderen voor nodig.

 

Dat het je niet uitmaakt wat anderen van je denken zal ervoor zorgen dat je je minder zorgen zal gaan maken. Bij veel mensen zijn de dingen waar ze zich zorgen over maken vooral de dingen waar ze zich zorgen over maken dankzij het idee dat anderen een slecht beeld van hen zouden hebben. Ze maken zich zorgen over wat anderen van hen denken en dit zouden mensen in veel mindere maten hebben als ze net even wat egoïstischer zouden zijn.

 

Ook zorgt een goede portie egoïsme ervoor dat mensen anderen niet nodig hebben. Dit komt doordat mensen met een flink ego weten dat ze voor zichzelf kunnen zorgen. Dit betekend niet dat je er niet van houdt met andere mensen om te gaan, maar het zorgt er wel voor dat je een stuk zelfstandiger wordt. En dat is dan weer erg handig.

Want iemand die zelfstandig is kan beter tegen het veranderen van de mensen om hem of haar heen. En het is nou eenmaal zo dat de mensen in je leven constant blijven veranderen. Of je het nou wilt of niet, de enige waaraan je echt vastzit ben jijzelf. En egoïstische mensen zullen hier dankzij hun zelfvertrouwen dan ook beter mee kunnen omgaan dan mensen met minder zelfvertrouwen of mensen die hun zelfvertrouwen onderdrukken.

 

En naast de meer mentale voordelen heeft egoïsme ook zeker een positief gevolg op je prestaties en cijfers. Egoïsme zal je namelijk laten beseffen dat jij goed bent en je dit ook laten willen bewijzen, waardoor je meer motivatie vanuit jezelf (ook wel intrinsieke motivatie genoemd) zult krijgen. Er is uit onderzoeken gebleken dat mensen meer en betere prestaties leverden wanneer ze intrinsiek gemotiveerd waren dan wanneer ze extrinsiek (motivatie door anderen) gemotiveerd werden.

 

 

Egoïsme is dus zeker goed voor je. En niet alleen voor jouzelf. Als jij je namelijk goed gaat voelen zal je dit uitstralen naar je omgeving en zullen mensen om je heen dit oppikken. Maar wordt niet te egoïstisch, dat is dan weer erg slecht voor je.